Obiceiuri populare ale zonei

 

În comună sunt păstrate obiceiuri și tradiții populare. În localitățile Homorod și Mercheașa, în prima zi de Crăciun, feciorii îmbrăcați în port specific fiecărei localități colindă fetele. În cele două localități a doua zi de Crăciun, a doua zi a Anului Nou, de Bobotează și de Sf. Ioan, se organizează baluri.

La sfârșitul lunii august, începutul lunii septembrie, în localitățile Homorod și Jimbor, tinerii îmbrăcați în port popular maghiar organizează „Balul strugurilor”.

Ziua se începe cu slujbă religioasă. Tinerii care sunt și organizatori sunt îmbrăcați în portul popular secuiesc în limba maghiară se numesc ”csőszök = paznicii de struguri” și sunt prezenți la biserică. Odinioară paznicii au fost cei care au păzit strugurii împotriva „hoților”. După masă paznicii (organizatori)  împodobesc mai multe căruțe trase de cai și pornesc în satele vecine. Cu această ocazie invită localnicii la bal. Tinerii (organizatori) pe stradă servesc vin, se cântă și când ajung în centru se dansează. Când soarele apune toată lumea este așteptat la balul cu specific local.

La nunțile din Mercheașa, cu o zi înainte de nuntă, tineretul împodobește poarta mirelui/miresei cu brad și armindeni, fiind întâmpinați de familia mirelui/miresei cu gălețile pline de apă și stropiți. În ziua nunții tinerii se gătesc în straie populare și cer mâna miresei, după care pleacă la oficierea căsătoriei.

În anul 2007 câteva persoane din Jimbor au întemeiat fanfara. Sub îndrumarea domnului Orbán Mihály care i-a introdus în cunoașterea instrumentelor pe cei care sunt interesați. Până în anul 2010 când,  Vágási István un maestru profesionist din satul Baraolt, județul Covasna a început să predea lecții la un nivel mai ridicat. În 2014 sub sponsorizarea Primăriei Homorod au primit uniforme. Sunt invitați la diferite evenimente, întâlniri în anul acesta au fost invitați la Palatul Culturii în Budapesta. Cele mai importante evenimente unde au rol primordial sunt: funerari, de Crăciun la biserică,  15 Martie, Rusalii, nunți. În trupă sunt 15 persoane între 13 și 46 ani.

Un alt obicei tradițional din Jimbor este ”Balul coșului” organizat în fiecare an în prima sâmbătă din luna februarie. Denumirea provine după coșuri pline cu mâncare și băuturi aduse de invitați. Numai cei care sunt deja căsătoriți sunt prezenți, împreună cu invitați, fiecare familie aduce un coș plin cu bunătăți. În fiecare seară când ceasul bate 12:00 noaptea bărbații aleg  2-3 familii, ei devin organizatorii pe anul următor.

Un alt eveniment important este ”Balul vânătorilor” organizat de Ocolul Silvic din Homorod în fiecare an, când sezonul de vânătoare se termină, depinde de vreme în februarie sau în martie.