Când dorul de țară, bunici și copilărie te cuprinde, ostoiește-l cu o rețetă tradițională:
Preparate săsești
Cornulețe cu nucă “Homorod”
Pt. 100 cornulețe de 70g
Pentru aluat:
- Făină 2,400 kg
- Făină pentru turat și modelat 450 gr
- Untură sau margarină 400 gr
- Ouă (20 gălbenușuri) 500 gr
- Frișcă 400 gr
- Bicarbonat 30 gr
- Oțet 30 gr
- Sare 20 gr
Pentru modelat:
- Untură 400 gr
Pentru umplutură:
- Miez de nucă 1,200 kg
- Zahăr 1,600 kg
- Ouă (20 albușuri) 500 gr
- Pesmet 400 gr
- Vanilină
Pentru decor:
- Zahăr farin 200 gr
- Vanilină
Făina și pesmetul se cern. Ouăle se spală și se clătesc cu apă rece. Se separă albușurile de gălbenușuri. Bicarbonatul se dizolvă în oțet. Miezul de nucă se curată de impurități și se macină.
Prepararea aluatului:
Gălbenușurile de ou se amestecă cu sarea, se adaugă untura (margarina), frișca, bicarbonatul dizolvat în oțet, circa 100 ml apă și se obține o compoziție care se frământă cu făina. Se obține un aluat de consistență potrivită, care se lasă în repaos 30 minute. După trecerea timpului de repaos, aluatul se întinde în foaie cu grosimea de 3-4 milimetri care se unge cu untură, se rulează și se lasă la odihnă 20-30 minute.
Prepararea umpluturii:
Albușurile de ou se amestecă cu zahărul, se bat până la dizolvarea completă a acestuia, se adaugă miezul de nucă, pesmetul și vanilina și se amestecă până la omogenizare.
Modelarea, coacerea cornulețelor:
După trecerea timpului de repaos, ruloul se împarte în 100 bucăți egale. Fiecare bucată de rulou se platinează, apoi se întinde puțin cu merdeneaua pe planșeta unsă cu untură. Se obține o foaie sub formă de triunghi cu grosimea de 2-3 milimetri. La baza triunghiului, se așază circa 35 g umplutură și se rulează spre vârf, se modelează în formă de corn și se așază în tavă. Se lasă la odihnă 10-15 minute, se introduc în cuptor și se coc la temperatură ridicată la început (250-220°C), apoi la temperatură moderată (220-180°C).
Preparate săsești
Cozonac nefrământat
- 1 kg făină
- 4 ouă
- Lapte 500 ml
- Zahăr 400 gr
- Ulei 200 ml
- Drojdie 25 gr
- Sare
- Coajă rasă de citrice
Pentru umplutură:
- Cacao
- Nucă 500 gr
Pentru copt:
- 2 gălbenușuri
Se amestecă ouăle cu laptele, zahărul, drojdia și sarea și se lasă în bucătărie timp de o noapte.
A doua zi, se pun aromele și făina și se amestecă. Se încinge uleiul care trebuie turnat în fir subțire și să sfârâie aluatul. Se amestecă înglobându-l în aluat și, între fiecare folosire, uleiul se tine pe foc să fie încins.
După ce s-a folosit tot uleiul, se lasă aluatul la crescut timp de 60 de minute.
Se împarte apoi aluatul în două pârți, se umple cu cacao și nucă măcinată și se rulează. Se așază în forme și se lasă 30 de minute la crescut. Apoi, se ung cozonacii cu gălbenuș și se coc 50 de minute.
Preparate săsești
Cornuri săsești
- 2 mere mari, acrișoare
- 2 linguri unt
- 1 lingura zeamă de lămâie
- 2 linguri zahăr
- Zahăr pudră pentru ornat
- 1 lingurița pulbere de scorțișoară
- 80 gr semințe de mac zdrobite
- 1 pachet aluat pentru foitaje
Merele se curăță și se taie felii. Într-o tigaie, se pune margarina la topit. Se adaugă merele și se lasă la călit, până se înmoaie. Se adaugă zahărul și zeama de lămâie, scorțișoară, apoi se lasă cam 2-3 minute, să se înăbușe. La sfârșit, se adaugă și macul, se amestecă bine și se lasă apoi la răcit, cam 15 minute.
Aluatul se porționează în 6 pătrate mai mari. În mijlocul fiecărui pătrat se pune compoziție de măr cu mac și se rulează pe diagonală, așa încât să se obțină aspectul unui corn. Tava de copt se tapetează cu hârtie specială. Se așază cornurile în tavă, la distanță unul de celălalt, ca să nu se lipească. Se introduce totul în cuptorul preîncălzit, la foc potrivit, cam 15 minute. Se servesc calde sau reci, pudrate cu zahăr.
Preparate săsești
Budincă de nuci
- Zahar 140 gr
- 6 ouă
- Nuci, coajă de lămâie, scorțișoară, cuișoare 190 gr
- Pesmet 80 gr
- Rom 10 ml
Gălbenușurile se bat cu zaharul, coaja de lămâie, 140 gr nuci măcinate, scorțișoara și cuișoarele. Albușul se bate spumă și se amestecă ușor cu pesmetul ținut in rom. Se amestecă cele două compoziții la bain-marie, amestecând continuu până când se formează o cremă groasă. Se lasă să se răcorească, apoi se răstoarnă și se ornează cu restul de nucă tăiată mărunt.
Preparate românești
Bulz
- Ulei
- 1 litru apă
- Sare
- 4 cârnăciori
- Costiță afumată 400 gr
- Brânză de burduf 400 gr
- Mălai 300 gr
- Unt 60 gr
- Ouă
Taie costița afumată și cârnăciorii și pune-i la prăjit în ulei. Între timp, pune apa cu sare la fiert pentru mămăliguță. Când dă apa în clocot, toarnă treptat mălaiul în ploaie, astfel încât rezultatul să îți iasă mediu ca densitate – nici prea moale (nu lichidă, cum fac unii), nici tare (de tăiat cu sfoara). Amestecă fără oprire în mămăligă în primele 5 minute ca să nu se formeze cocoloașe, apoi las-o 10 minute cu foc mic, fără să o deranjezi. Amestecă un minut și mai las-o pe foc 15 minute. Scoate-o pe un fund de lemn și când se mai răcește un pic formează bulgărași de mărimi egale din ea.
Presează un pic în centrul bulgărașilor pentru a face loc umpluturii de brânză de burduf, cârnăciori și costiță afumată. Apoi pe o tavă unsă cu unt pune bulgărașii și dă-i la cuptor preț de 10-15 minute (în funcție de cuptor). Între timp , într-o tigaie, prăjește ouăle ochiuri simple. Scoate tava, presară bulgărașii cu un alt strat de brânză și pune câte un ou-ochi deasupra.
Preparate românești
Mămăligă toponită
- Mălai 500 gr
- Cârnați (la alegere) 180 gr
- Piept de porc afumat/bacon 70 gr
- Brânză telemea oaie/vacă 200 gr
- Câteva jumări
- 1 ou
- Sare
Preîncălziți cuptorul.
Se pune apa cu sare la fiert. Între timp, tăiați cubulețe cărnurile și puneți-le la prăjit într-o tigaie încinsă în prealabil. Când apa dă în clocot, faceți mămăliga – la final ea trebuie să vă iasă moale. Când carnea s-a perpelit, scoateți-o într-un vas separat. Nu aruncați untura topită rămasă în tigaie de la ea! Cu ea o să ungeți tava în care veți da la cuptor toponita și, totodată, o veți folosi și la compoziție.
Puneți un prim strat de mămăligă în tavă – nu foarte gros -, iar deasupra unul de carne friptă în tigaie. Încă un strat de mămăligă, unul de brânză, puțină untură, un strat de carne, unul de mămăligă, brânză. Și tot așa, strat după strat, până ce terminați ingredientele.
De preferat ar fi ca ultimul strat să fie de mămăligă, dar dacă nu aveți îndeajuns pentru un strat, puteți combina mămăliga cu carnea. Ungeți cu un ou bătut și dați la cuptor cam 20-30 minute.
Sau, dacă doriți, puteți lăsa un ultim strat mai crocant acela de carne.
Se servește fierbinte, cu smântână rece.
Preparate românești
Borș din Mercheașa
- 1 cana suc roșii
- 2 linguri de ulei
- 1 legătura leușteni verde
- borș
- 1 legătura pătrunjel
- 1-2 cartofi
- 2 morcovi
- 1 cățel de usturoi
- 1 ardei gras verde și unul roșu
- 1-2 frunze de varză
- mazăre 100 gr
- 1 legătura ceapă verde
- 2 dovlecei
- 1 praf piper
- 2-3 fire tarhon
Se curată toate zarzavaturile și legumele, apoi se taie cubulețe și fideluţă. Se pune puțin ulei în oala de ciorbă și se călesc ușor morcovul ras, dovleceii și ceapa, după care se pun și celelalte zarzavaturi să se înăbușe bine.
Se toarnă o ceașcă de apă caldă și se fierbe înăbușit. Se pune sare și piper și se completează cu apă până la jumătatea oalei, se pune capacul și se lasă să dea în câteva clocote. Separat se curată pătrunjelul și leușteanul, se spală și se toacă mărunt. Verdeața tocată se pune în ciorbă împreună cu sucul de roșii.
Cu câteva minute înainte de a opri ciorba, se adaugă borșul și se ornează cu fire de pătrunjel verde, leuștean și tarhon.
Preparate secuiești
Ciorbă secuiască
- 6 cartofi
- 1 kg rasol de vițel
- Fasole verde păstăi 200 gr
- 1 litru borș
- 2-3 morcovi
- 2 cepe
- 1-2 ardei
- Sare
- Piper
- 1 lingura paprika
- 1 legătura pătrunjel
- 1 legătura leuștean
Se curată rasolul de vițel și se pune la fiert într-o oală cu apă și puțină sare. Se spumează în timpul fierberii și se lasă la foc potrivit, acoperit cu un capac. Separat, se curată morcovii, ceapa, ardeii, fasolea și cartofii. Se spală, se taie bucăți mari și se pun să fiarbă împreună cu rasolul de vițel. Se condimentează cu sare, piper și paprika și se fierb la foc potrivit. Borșul se strecoară și se fierbe separat în câteva clocote. În borș, se adaugă câteva frunze de leuștean pentru a-i da o aromă mai specială. După ce au fiert toate legumele, se scoate rasolul, se desface carnea de pe os și se taie bucățele. Se adaugă borșul și se servește ornată cu leuștean și pătrunjel.
Preparate secuiești
Cartofii franțuzi – secuiești
Pentru a prepara această mâncare cu cartofi aveți nevoie și de ouă, smântâna și cârnați secuiesc. Se taie cartofii, cârnațul și ouăle in felii rotunde.
Se unge puțin forma și se adaugă un strat de cartofi, unul de ouă, unul de cârnați și se pune smântâna peste. Se continuă cu straturile până se termină ingredientele. Se termină cu smântâna și se pune în cuptor. Se ține cam 40 de minute până începe să se rumenească deasupra.
Preparate secuiești
Kürtős kalács
– Lapte călduț 300 ml
– Drojdie 30 gr
– Unt topit 100 gr
– Zahăr 60 gr
– 2 ouă
– Făină 750 gr
Se pune făina într-un bol și se face o gaură mică în mijloc. Se pune drojdia în această gaură și apoi se toarnă laptele călduț. Se amestecă bine cu mâna până când drojdia se dizolvă complet în lapte. Se acoperă bolul cu o cârpă și se lasă timp de 10-15 minute, până când drojdia începe să ”lucreze”. Separat, se amestecă untul topit, zahărul și ouăle, apoi se toarnă peste aluat și se frământă bine. Aluatul se lasă la dospit într-un loc călduros timp de aproximativ o oră.
Între timp, se pot pregăti ”instrumentele”. Pentru a obține forma specifică de Kürtős kalács se pot folosi cutii goale de bere acoperite bine cu folie de aluminiu. Folia se unge apoi cu unt topit ca să se poată desprinde cu ușurință la final.
Când aluatul este dospit, se întinde în fâșii înguste și lungi pe suprafața de lucru. Aceste fâșii se înfășoară pe cutiile de bere ”ambalate” în folie de aluminiu.
Colacii tradiționali se coc la cărbuni încinși, însă se poate folosi și cuptorul. În acest caz, se coc aproximativ 20 de minute la 200 de grade. După primele 10 minute se scot din cuptor sau se iau de pe grătar, se ung cu unt topit, apoi se dau prin zahăr și se mai lasă la foc încă 10 minute sau până când zahărul se caramelizează ușor. Colacii se mai pot da și prin nucă, scorțișoară, etc.
Când colacul este gata, se lovește capătul cutiei de bere de o suprafață dură și aluatul copt ar trebui să alunece ușor.