Zona Homorod
Localizare
Comuna Homorod este situată în partea centrală a României, în așa numita „Depresiune a Homoroadelor”, în extremitatea nordică a județului Brașov. Comuna este situată la o distanță de 4 km de orașul Rupea, unde se poate ajunge pe drumul E60 (Brașov – Târgu Mureș). Distanța față de Brașov este de 62 km, iar față de Sighișoara de 58 km, ceea ce face ca accesul rutier sa fie facil în această zonă.
Cum ajungi la satele Comunei Homorod?
Din drumul european E60 Brașov-Sighișoara, în localitatea Rupea Gara se desprinde un drum (semnalizat și asfaltat) spre satul Homorod. La ieșirea din satul Homorod, după ce treci calea ferată, înainte se merge spre satul Mercheașa. După ce parcurgi satul Mercheașa pe drumul principal mergi tot înainte și ajungi în satul Jimbor.
Comuna Homorod este formată administrativ din trei localități și anume: Homorod, cu prima atestare documentară în arhivele naționale din anul 1250, Mercheașa, cu prima atestare documentară din anul 1448, Jimbor, cu prima atestare documentară din anul 1432.
Populația comunei de 2209 locuitori este formată din români, maghiari, germani, rromi și alte naționalități. Suprafața comunei este de 11958 ha, din care o suprafață de 365 ha în intravilanul celor trei localități iar diferența în extravilanul localităților, constituită din terenuri agricole în suprafață de 7410 ha și 4183 ha din terenuri cu vegetație forestieră și cursuri de ape.
Galerii foto
COMUNA HOMOROD
Istoric
Habitatul zonei este cert din epoca neolitică, însă cele mai semnificative urme preistorice s-au înregistrat din epoca bronzului. Din lotul descoperirilor întâmplătoare, dar însemnate, face parte o statuetă cunoscută drept „Venus din Homorod” (aflată la muzeul Brukenthal, Sibiu), care aparține culturii Wietenberg. Antichitatea are și ea ca repere locale, prin așezarea din epoca romană pe locul „Lindenhöltzchen”, din vecinătatea drumului roman care făcea legătura între castrul roman de la Hoghiz și Odorheiu Secuiesc.
Cele trei sate cuprinse acum în comuna Homorod au începuturi medievale, iar destinul lor a fost parțial comun, în bună măsură ca urmare a schimburilor de populație care s-au petrecut, de-a lungul secolelor, după anul 1000.
Satul Homorod s-a numit în vechime Petersdorf, după biserica închinată Sfântului Petru. Ridicată în a doua jumătate a secolului XIII, biserica evanghelică este una dintre puţinele biserici cu un plan de bazilică romanică-sală, și nu are o structură cu trei nave, ca cele mai multe dintre bisericile construite de sași. Puternic întărită după 1500, cu două incinte de fortificaţii, biserica-cetate din Homorod nu a fost cucerită niciodată.
În anul 1623 cetatea bisericească a fost incendiată, iar în anul 1626 s-a reconstruit. În anul 1658 cetatea rezistă unui asediu al tătarilor din Crimeea. În anii 1802, 1810, 1880 și 1956 au fost efectuate lucrări de restaurare.
Așezarea de la Jimbor – „Sombor” era în 1486 o localitate din scaunul Rupea.
ZONA HOMOROD
Clima
ZONA HOMOROD
Vegetația
ZONA HOMOROD